Sergé Latychev bedankt de componist en dichteres van de Hymne voor Kapella.

In zijn vakantie naar Rusland heeft Sergé samen met zijn vrouw Gini in St. Petersburg de componist  Roman Imamutdinov,en dichteres Elena Moroz van De Hymne voor Kapella ontmoet en bedankt voor het prachtige resultaat.  Kapella Slava Cultura is met het instuderen begonnen 

     

«СЛАВЯНСКИЙ ГЛАГОЛ» - НАД «CТРАНОЙ ТЮЛЬПАНОВ»

In het online magazine "Odintsovo", gericht op de gelijknamige buitenwijk van Moskou met 250.000 inwoners, is juni 2015 een artikel verschenen over de speciaal voor het Nederlandse koor Kapella Slava Cultura geschreven Hymne. In het artikel wordt ingegaan op de achtergrond van de Hymne en op het koor en zijn dirigent.

In onderstaande vertaling is, voor een goed begrip, hier en daar licht afgeweken van de oorspronkelijke tekst.  Zodra gereed zal aan onderstaande tekst de formele Nederlandse vertaling van de Hymne zelf worden toegevoegd. Voor de volledigheid is ook de oorspronkelijk in het Russisch gestelde tekst toegevoegd.

De toegevoegde foto’s zijn eveneens in “Odintsovo” geplaatst.

 

«Russische poëtische woorden in het land van de tulpen »

 

Roman Imamutdinov, bekend componist en dirigent van Odintsovo, winnaar van internationale en nationale wedstrijden voor componisten, en Elena Moroz, dichteres en tekstschrijfster van Odintsovo, journaliste, lid van de Schrijvers Unie en lid van de Russische Unie van Journalisten, auteur van poëziebundels en een reeks van creatieve scenario voor diverse Tv-programma’s, kregen begin dit jaar de eervolle opdracht om voor het in Amersfoort (Nederland) gevestigde mannenkoor “Kapella Slava Cultura’ een Hymne te schrijven. Kapella Slava Cultura wordt geleid door de ervaren en getalenteerde dirigent van Russische afkomst, Serge Latychev.

De Hymne voor dit bijzondere koor dat de Russische klassieke koormuziek in Europa propageert is inmiddels gereed en wordt al door het koor ingestudeerd.

 

Het repertoire van Kapella Slava Cultura omvat een selectie van hoogstaande koorwerken uit de Russische wereldlijke en geestelijke traditie. Het koor presenteert deze liederen op een hoog muzikaal niveau. Elke compositie wordt uitgevoerd in haar oorspronkelijke taal - voornamelijk in het Russisch en Kerkslavisch. Ook zijn liederen in het Oekraïens, Servisch en Georgisch in hun repertoire opgenomen.

 

Volgens dirigent Serge Latychev is een belangrijke taak van Kapella de actieve bevordering van een positief beeld van de Russische cultuur en samenleving, het stimuleren van de belangstelling in West-Europa voor de beste voorbeelden van de Russische cultuur, met name de echte en onsterfelijke muzikale schatten.

Voor het bereiken van dit doel - zeker in zulke moeilijke hedendaagse politieke omstandigheden – werden onze Odintsovo’s kunstenaars benaderd door het bestuur en dirigent van dit Nederlands koor voor het schrijven van de Hymne. De inspirerende muziek en de tekst van de Hymne belichamen alle aspecten van het doel van dit ongewone Europese koor. De Nederlandse versie van de tekst van het Hymne zal door de Nederlandse dichteres Bette Wester worden geschreven.
 
Het creatieve tandem van de Odintsovo’s kunstenaars werd ook niet toevallig gekozen.De professionele reputatie van onze landgenoot Roman Imamutdinov als componist en leider van een aantal koren, .als ervaren docent en kerkdirigent, is in Europese muzikale kringen zeer hoog

Zijn muzikale composities, zeer gewaardeerd door kenners van het genre, worden al bijna 15 jaar met succes in Nederland uitgevoerd.

 

Juist de langdurige bekendheid en vruchtbare samenwerking met de buitenlandse collega’s was reden voor het aantrekken van deze Odintsovo-componist bij het creëren van de Hymne voor dit originele en vooraanstaande collectief.

 Juist de langdurige bekendheid en vruchtbare samenwerking met de buitenlandse collega’s was reden voor het aantrekken van deze Odintsovo-componist bij het creëren van de Hymne voor dit originele en vooraanstaande collectief.

 

Een paar woorden over Kapella Slava Cultura. Het koor werd opgericht in Nederland in 2001. Dirigent Serge Latychev, afgestudeerd aan de Russische muziek academie (RAM), heeft jarenlange ervaring als artistieke leider van diverse koren, ensembles en orkesten. Met zijn professionalisme en grote ervaring, leidt Latychev vijf “Russische” koren en een orkest in Nederland en treedt daarmee op in vele Europees landen en daarbuiten.

In Kapella Slava Cultura zingen de beste koorzangers in dit genre van het "land van de tulpen". Zij dragen de Russische muziek en Russische cultuur een warm hart toe en hebben een geweldige zangervaring (de leeftijd van de deelnemers varieert van 45-75 jaar). Het koor treedt regelmatig op in Nederland en andere landen met werken van beroemde Russische klassiekers - Tchaikovsky, Taneyev, Rachmaninoff, Gretchaninov, Chesnokov, Sviridov, evenals werken van onze getalenteerde hedendaagse componisten, meesters in hun genre - R. Imamutdinov, A. Mikita, A. Luchnik.

Het is opmerkelijk dat er onder de koorzangers van Kapella Slava Cultura vrijwel geen afstammeling van immigranten uit Rusland is, allen zijn van Nederlandse afkomst. Maar ieder van hen werd ooit getroffen door de mooie klank van de Russische werken, werd oprecht in vervoering gebracht door hun kracht en diepte, en wenste actief te worden betrokken bij deze mooie en magistrale muziek.

De plannen van Kapella Slava Cultura zijn onder meer een reis naar Rusland, het onderhouden van de samenwerking met toonaangevende Russische ensembles en doorgaan met de samenwerking met onze landgenoot Roman Imamutdinov. Een creatieve samenwerking zou moeten kunnen leiden tot het creëren van "jonge klassieken" (nieuw werk op academisch niveau) en de organisatie van gezamenlijke optredens van Russische en Nederlandse zanggroepen.

Alexei Antonov

( bewerking naar het Nederlands: Nico K.)