Kapella Slava Cultura heeft een nieuwe CD uitgebracht ter  gelegenheid van tien jaar vertolking van met name Russisch Orthodoxe gezangen.

De CD draagt dan ook de naam "10 jaar Russisch Orthodoxe zang" en bevat naast een compilatie van opnames uit de beginperiode van Kapella Slava Cultura ook enkele van recenter datum. De gezangen op de CD mogen zeker representatief worden genoemd voor een breed spectrum uit de Orthodoxe zangtraditie.
De CD is tijdens onze concerten te koop voor € 10,00.

 

U kunt de CD bestellen d.m.v.
1. het sturen van een email o.v.v.: naam, adres , postcode en woonplaats, aan de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
2. en overmaking van € 12,00 ( incl. verzendkosten) t.n.v. Penningmeester Slava Cultura
op  rekening   NL90 RABO 0370 1133 81 o.v.v. CD. Na binnenkomst van uw betaling wordt de CD u toegezonden.

 

 

De volgende composities worden ten gehore gebracht:

 1. Paastropaar (Byzantijns) - Traditional
 2. Razbojnika blagorazoemnago - P. Tsjesnokov (1877 – 1944)
 3. Cheroewiemskaja (No.7) - D. Bortnjanski (1751 – 1825)
 4. Veroejoe uit  de liturgie op. 29 - A. Gretsjaninov (1864 – 1956)
 5. Milost mira - K. Sjvedov (1886 - 1954)
 6. Ottsje nasj - I. Doebenski (1890 – 19??)
 7. Telo Christovo - Arch. Ionafan (Jeletskikh) (1949-heden)
 8. Spasie, Bozje - P. Tsjesnokov (1877 – 1944)
 9. Priidite poklonimsja - S. Rachmaninov (1873 – 1943)
 10. Bogoroditse Devo - S. Rachmaninov (1873 – 1943)
 11. Sovet prevetsjnyj - P. Tsjesnokov (1877 – 1944)
 12. Kondak mytarja i Fariseja - G. Sviridov (1915 – 1998)
 13. Kol slaven - D. Bortnjanski (1751 – 1825)
 14. Velitsjanie Rozjdestvoe Christovoe - B.S. Dodonov. Arr. Archimandriet Matheus (Mormyl) (1938 –2009)
 15. Stichiry Wsem Roesskim Swjatym - Kiev zangwijze, Arr.Archimandriet Matheus (Mormyl) (1938 - 2009)
 16. Oetverdi Bozje - A. Kosolapov (18?? – 19??)
 17. S nami Bog - P. Tsjesnokov (1877 – 1944)
 18. Mnogaja leta - S. Prokofjev (1891 – 1953)

Achtergronden

De composities 1 en 2 worden gezongen in de Paastijd.
Nr.1 is een typische zgn. Paastropaar, die als wisselend gezang in de Byzantijnse traditie wordt gezongen.

Nr.2 bezingt de tot inkeer gekomen moordenaar naast Christus aan het kruis.

Nr. 3 is een belangrijk gezang in de Orthodoxe traditie en bezingt de engelen die de Drievuldigheid toezingen. Van dit gezang bestaan vele versies en is door vele componisten op muziek gezet. Deze uitvoering van Bortnjanski wordt wat vaker in de huidige praktijk van de liturgie gezongen.

Nr. 4 een indrukwekkende geloofsbelijdenis uit de beroemde liturgie van A. Gretsjaninov,  gevolgd door nr. 5 waarin gezongen wordt over barmhartigheid en vrede én de Drievuldigheid (Vader, Zoon en H. Geest) lof wordt gebracht.

Nr. 6 is één van de vele uitvoeringen van het Onze Vader in de Kerkslavische taal, gevolgd door de nrs. 7, 8 en 9 waarin achtereenvolgens wordt opgeroepen om deel te nemen aan het Avondmaal/Communie (het koor ondersteunt hier de solist met een enkele noot - ison),  een smeekbede om het gelovige volk te redden en de wereld barmhartigheid en goedheid te schenken én  een oproep om de Heer te aanbidden en voor Hem te buigen.

Nr. 10 en 11 zijn Marialiederen waarin als eerste Maria met een lofgebed wordt toegezongen (tekst komt ongeveer overeen met het R.K. gebed ‘Wees gegroet, Maria’) en als tweede een loflied op Maria waarin vele bijzondere kwalificaties door de aartsengel Gabriël aan haar persoon worden toegedacht. 
Nr. 11 wordt gezongen door onze solist Cor Koens en het Jeugdkoor Cantilena (Moskou) tijdens de slotmanifestatie van het festival Slava Cultura in 2002, Zaantheater.

In nr. 12  bezingt het koor het verhaal van de Farizeër en de tollenaar en roept daarin op, de nederige taal van de tollenaar als voorbeeld aan te nemen. Nr. 13 is het zeer bekende Kol Slaven waarin God wordt toegezongen om Hem te prijzen en wordt gevraagd om te worden gehoord. (Ook bekend als ‘Ich bete an die Macht der Liebe’)

De nrs. 14 en 15 zijn bijzondere arrangementen van archimandriet Matheus (Mormyl), die tot 2009 dirigent van het seminaristenkoor van het klooster Sergiev Posad in de buurt van Moskou was. (Dirigent en een zanger van de Kapella hebben met deze bijzondere monnik gewerkt).
Nr. 14 is een lofprijzing waarin Christus als levenschenker wordt bezongen en nr. 15 een bijzonder gezang uit de zangtraditie van Kiev waarin, zonder enige maataanduiding in de muziek, het Russische volk en haar Kerk worden opgeroepen God te prijzen, zich te verblijden en het geloof in ere te houden.

Nr. 16 is een indrukwekkend smeekgebed om gelovigen te sterken in hun oprechtheid en hun gemeenschap door de eeuwen heen te beschermen. Dit lied wordt als nr. 17 gevolgd door een krachtig gezongen getuigenis dat God met ons is in alle verschrikkingen en gevaren en in de strijd tegen machtige onrechtvaardigen.

Tot slot wordt in nr. 18 alle luisteraars vele jaren in goede gezondheid toegezongen.
Dit lied wordt gezongen door alle deelnemende koren van het festival Slava Cultura in 2002, Zaantheater: Het Danilov-klooster koor (Moskou), Het studentenkoor Gaudeamus (Moskou), Het Jeugdkoor Cantilena (Moskou), de Kapella Slava Cultura, Het HBM, Het LKK, Het ASK, Het TBM, Het ZeeuwsSK, Het SKZwolle, Het DKKN. Solist Sacha Koens, dirigent Sergé Latychev

Solisten

Enkele bijzonderheden over  de solisten:

Alexei Grigorev(Nr. 2)
De lyrische tenor en beroepszanger Alexei Grigorev studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en was later ensemblelid van Opera Studio Nederland. Hij was te horen in producties van de Nationale Reisopera en De Nederlandse Opera en trad op o.a. in België, Duitsland en Bulgarije. Onlangs was Grigorev te horen in werken van Berlioz, Sjostakovitsj en Janacek. Toekomstige engagementen van deze zeer hoge tenor brengen hem in de komende seizoenen o.a. naar Frankrijk, Oostenrijk, Groot-Brittannië en ook ons eigen land. 
Vorig jaar won Grigorev de Eerste Prijs op het Rossini Festival in Duitsland. Op CD is Alexei Grigorev o.a. te horen in de opera's Mitridate en Il re pastore van Mozart; op video is hij te zien in Boris Godounov o.l.v. Edo de Waard. Binnenkort verschijnt een DVD opname van de Drie Zusters, waarin hij een rol vertolkt.

Sacha Koens(Nr. 4 en 18)
Deze jonge zanger/solist werd, naast zijn rol in Byzantijnse koren, ook bekend als succesvol deelnemer aan de TV-productie  ‘Una Voce Particulare’ van Ernst Daniël Smid.

Aad Wessling(Nr. 6 en 17)
Een ervaren zanger van Slavische muziek, één van de stersolisten van het Don Kozakkenkoor Nederland, (privé ook een gepensioneerd Bijzonder Ambtenaar Burgelijke Stand, waaruit maar weer eens een onverwachte kant van mensen blijkt).

Cor Koens(Nr. 7, 11 en 14)
Vader van Sacha (goed voorbeeld doet goed volgen!). Ook hij is gezegend met een bijzondere stem die past bij de tradities van de Byzantijnse en Slavische (volks)zang. Met de ogen gesloten kost het geen moeite zijn stem als die van een diaken in een Orthodoxe liturgie voor te stellen.

Floor Vechtman(Nr. 8)
Zanger in de beginperiode van Kapella Slava Cultura. Een karakteristieke stem die bijzonder past in de Slavische traditie. In het dagelijks leven leraar in het middelbaar en hoger onderwijs.

Bert Bleeker(Nr. 16)
Ook hij is een ervaren zanger van Slavische muziek, die met name vaak als solist voor zeer krachtig te zingen partijen wordt ingezet. Oprichter van de Stichting Slava Cultura en voorzitter en één der solisten van het Don Kozakkenkoor Nederland.

 

Dirigent

Sergé Latychev is geboren op 3 maart 1957 in Moskou. Vanaf 5-jarige leeftijd kreeg hij privé accordeonles, drie jaar later gevolgd door een trompetstudie. In 1967 bezocht hij een muziekschool om zijn vaardigheden op piano, accordeon en trompet te vergroten. Daarna studeerde hij 4 jaar op het Schnittke conservatorium. In 1976 startte  hij een studie voor orkest- en koordirectie alsmede bayan (knopaccordeon) aan de Gnessin academie. Daar rondde hij zijn studies af in 1982. Hij werkte daarna als dirigent van het ensemble Harmonika, het Orenburgse Kozakkenkoor en was docent aan de Universiteit van Cultuur in Moskou.

In 1990 kwam Sergé naar Nederland en werd aangesteld als dirigent van het Don Kozakkenkoor Nederland. Nu werkt hij naast dit koor ook als dirigent van het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor, het  gemengd koor Berjozka, het Slavisch koor Indrik, het projectmannenkoor Kapella Slava Cultura en het accordeonorkest Alphen Opus 2.

Al weer tien jaar is Sergé Latychev de drijvende kracht en inspirator van Kapella Slava Cultura. Dit projectkoor van Stichting Slava Cultura heeft een klinkende naam opgebouwd bij zowel publiek als collega-koren die Slavische religieuze en volksmuziek zingen. Zijn enthousiasme, grote vakkundigheid en (zang-)pedagogische kwaliteiten brengen Kapella Slava Cultura (en de andere koren en orkest) tot enthousiaste, geïnspireerde en bijzondere vertolkers van deze ook in Nederland zo geliefde muziek. Daarnaast werkt hij met Kapella Slava Cultura aan de verspreiding van de kennis, de techniek van het juist interpreteren en de vertolking van Slavische composities. Daartoe worden ook workshops/masterclasses voor koren en dirigenten met Kapella Slava Cultura georganiseerd.

teksten: Frans Vroomans